7 nov 2019 edmodo.png Edmodo, de digitale omgeving van Juan y Rosa Edmodo, de digitale omgeving van Juan y Rosa
7 nov 2019 SLO Conferentie.png SLO Conferentie in Nieuwegein SLO Conferentie in Nieuwegein
7 nov 2019 Nederlandse versie 3 delen klein.jpg Het artikel over de leerlijn Juan y Rosa en andere ontwikkelingen Het artikel over de leerlijn Juan y Rosa en andere ontwikkelingen
7 nov 2019 Eric Vaarzon Morel.png Spaanse cultuur in het theater en thuis op je bord Spaanse cultuur in het theater en thuis op je bord
7 nov 2019 JyR in de media.png Juan y Rosa in de social media Juan y Rosa in de social media
10 sep 2019 edmodo.png Edmodo, de digitale omgeving van Juan y Rosa Edmodo, de digitale omgeving van Juan y Rosa
kleurrijk spanje.1.png
Kleur in de Spaanse cultuur 9 mei 2023 In de Spaanse cultuur lijkt veel meer kleur aanwezig te zijn dan in de Nederlandse. Dat onderzoekende kom ik een aantal opvallende elementen tegen uit de cultuur van Spanje. Laten we ons beperken tot Spanje al is de Latijns-Amerikaanse cultuur wellicht nog kleurrijker. 

Kleur is opvallend aanwezig aan de gevels van de huizen. Die kleuren een wijk vrolijk. 
Kleur is aanwezig in de uitbundige bloeiende bloemen, bomen en struiken. 
En de kleuren van de vlag van Spanje zijn heel warme kleuren rood en geel.

Tenslotte geef ik jullie een recept in het Spaans van een mooie salade in de kleuren oranje-wit-groen om een keertje zelf te maken. Van oorsprong is het een Siciliaans recept. Peter de III van Aragón veroverde het koninkrijk Sicilië in 1282. (Het koninkrijk Aragón was een middeleeuws koninkrijk in het oosten van Spanje.) Na de Spaanse Successieoorlog, bij de Vrede van Utrecht (1713), viel Sicilië niet langer meer onder Spaans bewind. 
 

Receta de ensalada de hinojo

Ingredientes:
2 bulbos de hinojo
2 naranjas peladas
sal marina gruesa y pimienta
piñones tostados
 

Para el aderezo:
2 cucharaditas (theelepels) de miel de crema de naranja (o mezcla miel con zumo de naranja fresco)
10 ramitas de cebollino finamente picado
1 cucharadita de mostaza
1 cucharadita de jugo de limón
2 cucharadas (lepels) de buen aceite de oliva

Preparación:

Corta la parte inferior de los bulbos de hinojo y corta el hinojo en rodajas muy finas con un cortador de queso. Prepara el aderezo mezclando bien todos los ingredientes y mezcla ¾ de éste con el hinojo. Corta las naranjas en finas rodajas y colócalas sobre el hinojo. Rocía el aderezo restante sobre él. Adorna la ensalada de hinojo con un poco de hojas de hinojo y los piñones tostados. Condimenta con sal y pimienta.

¡Que aproveche!

 

COOKIE INFORMATIE

Voor een volledige werking van deze website wordt gebruik gemaakt van cookies.
Meer informatie over cookies > Accepteren