10 okt 2013 6_xx_1_1.jpg Juan y Rosa nieuws Juan y Rosa nieuws
9 okt 2013 JR4.jpg Derde netwerkbijeenkomst 'Spaans op de basisschool' Derde netwerkbijeenkomst 'Spaans op de basisschool'
7 okt 2013 JR4.jpg Persbericht over Nationaal Onderwijsakkoord Persbericht over Nationaal Onderwijsakkoord
5 okt 2013 JR4.jpg Op zoek naar subsidies en bijdragen, check bij uw gemeente Op zoek naar subsidies en bijdragen, check bij uw gemeente
2 okt 2013 Klaar voor de start.jpg Kinderboekenweek Kinderboekenweek
15 sep 2013 logo WS 660x425.jpg Europese dag van de Talen op donderdag 26 september Europese dag van de Talen op donderdag 26 september
ensaimada.jpg
La ensaimada 8 jul 2016

La ensaimada:

Als je ooit op één van de eilanden van de Balearen bent geweest, Mallorca, Ibiza of Menorca, ken je ook vast “la ensaimada”. Het is een zoet broodje met een vorm die lijkt op een koffiekoek.  Men eet de ‘ensaimada’ als ontbijt en als toetje. Hieronder staat het recept. Leef je uit en maak ook zo’n heerlijk ontbijt!

Ingrediënten:                                                          Ingredientes:

500 gr bloem                                                          medio kilo de harina
75 gr. suiker                                                            75 gramos de azúcar
1 tl zout                                                                   1 cucharadita de sal
40 gr gist                                                                 40 gramos de levadura
2,5 dl lauwe melk                                                  2,5 decílitro de leche tibia
2 el olijfolie                                                             2 cucharadas aceite
2 eieren                                                                   2 huevos
200 gr gesmolten reuzel*                                    200 gramos de manteca de cerdo

Geef de bloem met de suiker en het zout in een grote kom en maak in het midden een kuiltje. Los de gist in de melk op en voeg aan de bloem toe. Bestuif met wat bloem en laat ca 15 minuten staan. Roer de eieren met de olie los en schenk dit in de kom. Kneed alles tot een glad deeg en laat dit op een warme plaats rijzen tot het dubbele volume.

Kneed het deeg nogmaals en rol het op een met bloem bestrooid werkvlak zo dun mogelijk uit.  Bestrijk het met de reuzel en rol het vanaf de lange kant voorzichtig op.

Laat het 1 uur rijzen en vorm van de rol deeg, "slakken". Leg deze op een ingevet bakblik en laat tot de volgende ochtend rijzen.

Bak ze in een voorverwarmde oven van ca. 200 graden in ongeveer 1 uur goudbruin. Eet ze bestrooid met poedersuiker.

(*  Reuzel: Dit is uitgesmolten en gezeefd varkensvet, nog steeds te koop bij slagers. Reuzel is in de moderne keuken onpopulair vanwege het hoge percentage verzadigde vetzuren. Maar net zo goed als we wel eens een mierzoet gebakje met slagroom eten, kunnen we ook wel eens iets klaarmaken met reuzel. In het verleden was reuzel één van de standaard kookvetten, en de moderne Chinese keuken werkt nog steeds veel met reuzel. Je kunt heel simpel zelf reuzel maken. Als je het spekvet hebt uitgebakken houd je kaantjes over. Die zijn heerlijk om te knabbelen.)

 

COOKIE INFORMATIE

Voor een volledige werking van deze website wordt gebruik gemaakt van cookies.
Meer informatie over cookies > Accepteren