29 mei 2018 el certificado A2+ Toets deel 1 en 2 Toets deel 1 en 2
29 mei 2018 La Holandesa Twee nieuwe Spaanstalige films in uw filmhuis Twee nieuwe Spaanstalige films in uw filmhuis
29 mei 2018 Talent.jpg Reactie op een stelling in het tijdschrift Talent Reactie op een stelling in het tijdschrift Talent
20 feb 2018 Congressen.jpg Beurzen in 2018 met Juan y Rosa Beurzen in 2018 met Juan y Rosa
20 feb 2018 Certificado.jpg Toets deel 2 "Juan y Rosa están en casa" Toets deel 2 "Juan y Rosa están en casa"
20 feb 2018 Cinospaans.2.jpg Uitgeverij in eigen beheer Uitgeverij in eigen beheer
paella valenciana.jpg
Maak ook een originele paella valenciana 7 jun 2017

Paella, een gerecht uit Spanje, dat we allemaal vast wel kennen van naam en wellicht eens hebben geproefd. Van origine komt paella uit de streek Valencia. Voor het woord paella zijn twee verklaringen te geven, een geromantiseerde en een taalkundige.

In de 8e eeuw verbouwden de Moren in de Valenciaanse regio, de bakermat van de paella, de typische rijst voor de paella: een korte dikke korrel met groot absorberend vermogen. Zo ontstond de Paella Valenciana met als ingrediënten de lokaal aanwezige producten zoals konijn, kip, grote witte limabonen en groene bonen. Er is een verhaal ontstaan dat de mannen voor de vrouwen, die de hele dag op het land waren geweest, een gerecht maakten van restjes en al wat er te vinden was in de omgeving. Het werd een bonte pan vol, voor haar: para ella oftewel pa’ella.

Taalkundig komt het woord paella van het oorspronkelijke Latijnse woord patella wat pan betekent. In Valencia wordt zowel het woord paella als paellera gebruikt om de pan aan te duiden waar dit gerecht in gemaakt wordt.

Maak samen met je leerlingen deze overheerlijke orginele Valenciaanse paella
 

COOKIE INFORMATIE

Voor een volledige werking van deze website wordt gebruik gemaakt van cookies.
Meer informatie over cookies > Accepteren