12 okt 2017 Logo Beurs zelf.jpg “Beurs Beter Begeleiden in april 2018” “Beurs Beter Begeleiden in april 2018”
12 okt 2017 Edmodo website.jpg Vragen over Edmodo, de digitale omgeving van Juan y Rosa Vragen over Edmodo, de digitale omgeving van Juan y Rosa
12 okt 2017 banner info middag.jpg Informatiemiddag voor ouders, leerkrachten, leerlingen of bestuur van uw school Informatiemiddag voor ouders, leerkrachten, leerlingen of bestuur van uw school
12 okt 2017 los amantes pasajeros.jpg Twitter met Juan y Rosa Twitter met Juan y Rosa
12 okt 2017 una mujer .jpg Culturele Spaanse filmhuis films van dit moment Culturele Spaanse filmhuis films van dit moment
12 okt 2017 Vota por Sí.jpg Een bezoek aan Tarragona Een bezoek aan Tarragona
paella valenciana.jpg
Maak ook een originele paella valenciana 7 jun 2017

Paella, een gerecht uit Spanje, dat we allemaal vast wel kennen van naam en wellicht eens hebben geproefd. Van origine komt paella uit de streek Valencia. Voor het woord paella zijn twee verklaringen te geven, een geromantiseerde en een taalkundige.

In de 8e eeuw verbouwden de Moren in de Valenciaanse regio, de bakermat van de paella, de typische rijst voor de paella: een korte dikke korrel met groot absorberend vermogen. Zo ontstond de Paella Valenciana met als ingrediënten de lokaal aanwezige producten zoals konijn, kip, grote witte limabonen en groene bonen. Er is een verhaal ontstaan dat de mannen voor de vrouwen, die de hele dag op het land waren geweest, een gerecht maakten van restjes en al wat er te vinden was in de omgeving. Het werd een bonte pan vol, voor haar: para ella oftewel pa’ella.

Taalkundig komt het woord paella van het oorspronkelijke Latijnse woord patella wat pan betekent. In Valencia wordt zowel het woord paella als paellera gebruikt om de pan aan te duiden waar dit gerecht in gemaakt wordt.

Maak samen met je leerlingen deze overheerlijke orginele Valenciaanse paella
 

COOKIE INFORMATIE

Voor een volledige werking van deze website wordt gebruik gemaakt van cookies.
Meer informatie over cookies > Accepteren