8 jul 2016 helado de naranja.jpg Helado de naranja Helado de naranja
8 jul 2016 tortilla.jpg Tortilla de patatas Tortilla de patatas
8 jul 2016 paella.jpg Paella de Juan y Rosa Paella de Juan y Rosa
8 jul 2016 Compostela.jpg Twitter met Juan y Rosa Twitter met Juan y Rosa
8 jul 2016 que llueva que llueva.jpg Twitter met Don Toro Twitter met Don Toro
8 jul 2016 Panjote.jpg El Panjote El Panjote
paella valenciana.jpg
Maak ook een originele paella valenciana 7 jun 2017

Paella, een gerecht uit Spanje, dat we allemaal vast wel kennen van naam en wellicht eens hebben geproefd. Van origine komt paella uit de streek Valencia. Voor het woord paella zijn twee verklaringen te geven, een geromantiseerde en een taalkundige.

In de 8e eeuw verbouwden de Moren in de Valenciaanse regio, de bakermat van de paella, de typische rijst voor de paella: een korte dikke korrel met groot absorberend vermogen. Zo ontstond de Paella Valenciana met als ingrediënten de lokaal aanwezige producten zoals konijn, kip, grote witte limabonen en groene bonen. Er is een verhaal ontstaan dat de mannen voor de vrouwen, die de hele dag op het land waren geweest, een gerecht maakten van restjes en al wat er te vinden was in de omgeving. Het werd een bonte pan vol, voor haar: para ella oftewel pa’ella.

Taalkundig komt het woord paella van het oorspronkelijke Latijnse woord patella wat pan betekent. In Valencia wordt zowel het woord paella als paellera gebruikt om de pan aan te duiden waar dit gerecht in gemaakt wordt.

Maak samen met je leerlingen deze overheerlijke orginele Valenciaanse paella
 

COOKIE INFORMATIE

Voor een volledige werking van deze website wordt gebruik gemaakt van cookies.
Meer informatie over cookies > Accepteren