28 nov 2022 89BF5142-0009-4461-9C63-50BCBA865680.png El jeugo de San Nicolás El jeugo de San Nicolás
28 nov 2022 716C41A7-5CC9-4971-9BDD-A20319EF12C4.png De ‘Juan y Rosa’ leermethode ook voor de Engelstalige leerling De ‘Juan y Rosa’ leermethode ook voor de Engelstalige leerling
28 nov 2022 BEF1B72F-248A-456D-9019-2C13BAC0F447.png Flamenco Biënnale, Spaanse films en meer Spaans vermaak Flamenco Biënnale, Spaanse films en meer Spaans vermaak
7 okt 2022 congres VLLT.png Congres Levende Talen op 14 oktober 2022 Congres Levende Talen op 14 oktober 2022
7 okt 2022 20221005_103815.jpg Flamenco en ander Spaans vermaak Flamenco en ander Spaans vermaak
26 sep 2022 Rosa in ontwikkeling.png "Juan y Rosa" na Edmodo "Juan y Rosa" na Edmodo
paella valenciana.jpg
Maak ook een originele paella valenciana 7 jun 2017

Paella, een gerecht uit Spanje, dat we allemaal vast wel kennen van naam en wellicht eens hebben geproefd. Van origine komt paella uit de streek Valencia. Voor het woord paella zijn twee verklaringen te geven, een geromantiseerde en een taalkundige.

In de 8e eeuw verbouwden de Moren in de Valenciaanse regio, de bakermat van de paella, de typische rijst voor de paella: een korte dikke korrel met groot absorberend vermogen. Zo ontstond de Paella Valenciana met als ingrediënten de lokaal aanwezige producten zoals konijn, kip, grote witte limabonen en groene bonen. Er is een verhaal ontstaan dat de mannen voor de vrouwen, die de hele dag op het land waren geweest, een gerecht maakten van restjes en al wat er te vinden was in de omgeving. Het werd een bonte pan vol, voor haar: para ella oftewel pa’ella.

Taalkundig komt het woord paella van het oorspronkelijke Latijnse woord patella wat pan betekent. In Valencia wordt zowel het woord paella als paellera gebruikt om de pan aan te duiden waar dit gerecht in gemaakt wordt.

Maak samen met je leerlingen deze overheerlijke orginele Valenciaanse paella
 

COOKIE INFORMATIE

Voor een volledige werking van deze website wordt gebruik gemaakt van cookies.
Meer informatie over cookies > Accepteren